Loading...
Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği (EKAP Yönetmeliği) 18 Mayıs 2024 tarih ve 32550 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Yönetmeliğin 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.
Ancak sonrasında, İdarelerin ve sektör temsilcilerinin Kamu İhale Kurumuna ilettikleri talepler doğrultusunda 26/12/2024 tarihli ve 32764 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle EKAP Yönetmeliği ve ilgili mevzuatın yürürlük tarihleri 1 Ağustos 2025 tarihine ertelenmiştir.
Kamu alımlarına ilişkin işlemlerin Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik usul ve esasları düzenleyen EKAP Yönetmeliği’nin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla 25/2/2011 tarihli ve 27857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmaktadır.
1 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliği ile getirilen başlıca değişiklikler şunlardır:
EKAP Yönetmeliğinin kapsamına 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerin yanında, doğrudan temin ve istisna kapsamındaki alımlar da dahil edilmiştir.
Yürürlükten kaldırılacak olan Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin kapsamı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin, bu Kanuna göre yapacakları ihalelerin kısmen veya tamamen Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla Yönetmeliğin kapsamı Kanun kapsamındaki ihaleler ile sınırlıydı. Bununla beraber Kamu İhale Kanununun “Elektronik Kamu Alımları Platformu” başlıklı EK 1’inci maddesinde doğrudan temin ile istisna kapsamındaki alımlara ilişkin işlemlerin de EKAP üzerinden gerçekleştirilebileceği düzenlendiğinden Kamu İhale Genel Tebliğinde yer alan açıklamaların da doğrultusunda istisna ve doğrudan temin kapsamındaki alımlara ilişkin bazı işlemler uzun süredir EKAP üzerinden yürütülmektedir.
EKAP Yönetmeliği ile doğrudan temin ve istisna kapsamındaki alımların da Yönetmelik kapsamına dahil olduğu belirtilmiş ve buna ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlükten kaldırılacak Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde idareler ve ihaleye katılmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin EKAP’a kayıt olmak zorunda olduğu düzenlenmiştir. EKAP’a kayıt için oluşturulacak protokolün imzalanarak ekindeki belgeler ile birlikte Kuruma gönderilmesi yöntemi benimsenmekteydi.
Bununla beraber, Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan “Gerçek/Tüzel Kişilerin EKAP’a Kayıt İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında” duyuru ile kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılması uygulamasına geçilerek 18/11/2024 tarihinden itibaren EKAP’a kayıt yaptırmak isteyen yerli gerçek/tüzel kişilerce Kurum’a herhangi bir fiziksel evrağın (protokol çıktısı vd.) gönderilmeyeceği ve tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirileceği belirtilmiştir. İdarelerin ve gerçek/tüzel kişilerin EKAP’a kayıt başvurularında yapılan yeniliklere ilişkin geliştirmeler de 11.06.2025 tarihinde devreye alınmıştır.
Bu gelişmelere paralel olarak 1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliğinde de EKAP’a kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasının esas olduğu düzenlenmiştir. Kayıt işlemlerine ve kullanıcılara ilişkin usul ve esasların da Kurum tarafından belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Bunun haricinde Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinden farklı olarak yabancı gerçek ve tüzel kişilerin de EKAP’a kaydolması zorunlu hale getirilmektedir.
EKAP’a kaydı zorunlu olan İdareler dışında EKAP’ta ilan yayımlamak veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olanların da fiili uygulamaya uygun olarak EKAP’a kaydının zorunlu olduğu düzenlenmiştir.
EKAP’a kayıt ve kullanıcı işlemleri ile ilgili bir diğer uygulama da EKAP’a kayıtlı gerçek/tüzel kişilerin, EKAP’ta yer alan vekaletname uygulaması ile işlemleri yürütecek vekil kullanıcıları/avukatları e-imza kullanarak sistem üzerinden tanımlayabilmeleridir. Bu çerçevede EKAP Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinin sekizinci fıkrasında “Kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler tarafından, EKAP’taki işlemleri gerçekleştirmek üzere e-imza kullanılarak yetkilendirme yapılabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu düzenleme uyarınca EKAP’a kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere firmaları adına teklif verme, şikayet/itirazen şikayet başvurusunda bulunma gibi işlemleri yapacak kişilerin yetkilendirmesini notere gidilmesine gerek olmaksızın EKAP’taki vekaletname uygulaması ile yapma olanağı getirilmektedir.
Kamu İhale Kurumunun bu uygulamaya ilişkin 2 Haziran 2025 tarihli açıklaması da aşağıdaki şekildedir:
“Gerçek/tüzel kişiler, EKAP’ta işlemleri yürütecek vekil kullanıcıları sistem üzerinden tanımlayabilecektir. Tanımlama için, sistemde oluşturulan vekaletnameler imza yetkilisi/yetkilileri tarafından e-imza ile imzalanmalıdır. Vekil kullanıcılara süreli veya süresiz yetki verilebilecek olup avukat yetkilendirmeleri de vekalet süreci ile yapılacaktır. Vekaletnamelerin sistemden iptali, yine EKAP üzerinden yürütülen azilname sürecinin tamamlanmasıyla yapılabilecektir. Vekil kullanıcılar için de imza grubu oluşturulmalıdır. Aksi halde e-imza sürecinde imzacı olarak atanamayacaklardır. Mevcut vekil kullanıcılar ve vekaletnameler yeni uygulamaya aktarılmayacaktır.”
EKAP üzerinden yapılan tebligatlar konusunda mevcut uygulamaya devam edildiği, Kurum tarafından idarelere, Kurum ve idareler tarafından ise aday, istekli, istekli olabilecek, yüklenici ve alt yüklenicilere tebligatların EKAP üzerinden yapılmasının zorunlu olduğunun düzenlendiği görülmektedir.
Ayrıca, kendisine tebligat yapılan ilgilinin EKAP’ta kayıtlı e-posta adresine ve/veya mobil telefon numarasına, tebligatın yapıldığına dair bilgilendirme mesajı gönderilebileceği, ancak bilgilendirme mesajının herhangi bir nedenle ilgiliye geç ulaşması veya ulaşmamasının, tebligatın zamanını ve geçerliliğini etkilemeyeceği düzenlenmektedir.
EKAP Yönetmeliğinin ekinde yer alan Tip İdari Şartnamenin 6.3. maddesinde tebligatın zorunlu ve haklı nedenlerle EKAP üzerinden yapılamaması durumunda imza karşılığı elden tebligat yapılması yöntemine öncelik tanınarak Kamu İhale Kanununun 65’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan diğer yöntemlere başvurulacağı düzenlenmiştir.
Bilindiği üzere ihale öncesi işlemlerden yaklaşık maliyetin EKAP’a kaydedilmesi, ihtiyaç raporunun hazırlanması, ihale kaydı ve İKN alınması, ihale/ön yeterlik dokümanının hazırlanması, ihale komisyonu üyelerinin tanımlanması, ilanların hazırlanması, dokümanların indirilmesi, zeyilname ve açıklama işlemleri Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenmiştir ve bu işlemler mevcut durumda EKAP üzerinden gerçekleştirilmektedir.
1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliğinde ise farklı olarak,
- İhale konusu işin yaklaşık maliyetinin, işin teknik özellikleri dikkate alınarak; iş kalemleri, birimler, girdiler ve benzeri bileşenler bazında EKAP’ta hazırlanması ve EKAP aracılığıyla erişilemeyen fiyat veya rayiçlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin EKAP’a yüklenmesi,
- İhale onay belgesinin EKAP üzerinden düzenlenmesi ve ihale yetkilisi tarafından e-imza ile imzalanması uygulamaları getirilmektedir.
EKAP Yönetmeliği ile getirilen en önemli yeniliklerden biri tekliflerin elektronik ortamda hazırlanması, sunulması ve değerlendirmesine ilişkin yöntemde yapılan değişikliktir.
E-tekliflerin hazırlanması ve sunulmasına ilişkin düzenlemeler kronolojik olarak incelendiğinde;
1) Resmi Gazetede 25.02.2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde e-tekliflere ilişkin olarak EKAP üzerinden sorgulanması mümkün olmayan katılım ve yeterlik belgelerinin Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulacağı düzenlemesi yer almaktadır.
2) İhale Uygulama Yönetmeliklerine 27.5.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak eklenen “Elektronik İhale” başlıklı maddeler uyarınca e-tekliflerin sunulmasında beyan usulü olarak adlandırılan yönteme geçilmiştir. Bu usulde istekliler “Yeterlik Bilgileri Tablosunu” doldurmak suretiyle yeterlik bilgilerini beyan etmekte ve bu şekilde e-tekliflerini sunmakta, sonrasında ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerinden beyan ettikleri bilgilerden EKAP’tan sorgulanamayanları belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunması istenmekteydi.
3) 1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliğinde ise e-tekliflerin “İhaleye Katılım Belgesi” doldurulmak suretiyle hazırlanacağı, bu belgenin hazırlanmasında doğrudan EKAP’ta oluşturulan ve entegrasyonlar aracılığıyla erişilenler dışındaki bilgi ve belgelerin istekliler tarafından EKAP’a yükleneceği düzenlenmektedir. Ayrıca bu sistemde belgelerin EKAP’a yüklenen haliyle değerlendirmeye esas alınacağı ve ihtiyaç duyulması hali hariç bu belgelerin fiziki olarak sunulması istenmeyeceği düzenlenmektedir.
Ayrıca, tekliflerin gönderilebilmesi için ihaleye katılım belgesindeki zorunlu alanların doldurulması ve geçici teminat tutarının yeterli olması gerektiği düzenlenmiştir.
Sonuç olarak, 1 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla isteklilerin yeterlik bilgilerini beyan etmesi ve sonrasında EKAP’tan sorgulanamayan bilgilere ilişkin belgeleri idareye sunmasına ilişkin uygulamaya son verilmektedir.
Yeni uygulamada EKAP’tan sorgulanamayan bilgi ve belgelerin istekliler tarafından EKAP’a yüklenmesi esasına dayanan yeni bir yönteme geçilmektedir.
*** Belli istekliler arasında ihale usulü ve 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ihalelerde; e-tekliflerin hazırlanması, gönderilmesi, açılması, değerlendirilmesi ile ihalenin karara bağlanması ve sözleşmenin imzalanmasına ilişkin hükümleri, gerekli teknik altyapının tamamlanması üzerine Kurum tarafından belirlenerek resmî internet sayfasında duyurulacak tarihe kadar uygulanmayacaktır.
İhalenin ilk oturumunda önceki uygulamalardaki gibi teklifler açıldıktan sonra, yaklaşık maliyet ile isteklilerin teklifleri açıklanacak ve isteklilerin geçici teminatlarının uygun olup olmadığının kontrolü yapılacaktır. Bunun haricinde getirilen yeni düzenleme ile ihale tarihi itibarıyla isteklilerin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı ile kesinleşmiş vergi ya da sosyal güvenlik prim borçlarının bulunup bulunmadığının kontrolünün de ihalenin ilk oturumunda gerçekleştirilecektir.
Ancak, Yönetmelik eki Tip İdari Şartnamenin 29.2 maddesi uyarınca yabancı isteklilerin ihale tarihi itibarıyla kesinleşmiş vergi ya da sosyal güvenlik prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin kontrol Türkiye’deki borçları yönünden yapılacak, kendi ülkelerinin mevzuat hükümleri uyarınca ihale tarihi itibarıyla kesinleşmiş vergi ya da sosyal güvenlik prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin kontrol ise sözleşmenin imzalanması aşamasında gerçekleştirilecektir.
Yapılan bu kontroller sonucunda uygun bulunmayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Tekliflerin değerlendirilmesinde,
a) İhaleye katılım belgesine aktarılan belgelerden teyit edilemeyenlerin idare tarafından fiziki olarak sunulması istenmesi durumunda, verilen makul süre içinde belgeleri sunmayan veya belgelerin sunuluş şekline aykırı sunan istekliler ile yüklenen belgelerden farklı bir belge sunan isteklilerin teklifleri,
b) Numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri,
Değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilecektir. Ayrıca bu fiiller, ihale kararını etkileyecek davranış olarak kabul edilir ve bu davranışlarda bulunan istekliler hakkında Kanunun 17 nci maddesi hükümleri uygulanacaktır.
EKAP Yönetmeliğinde aşırı düşük teklif açıklamalarının, teklifi geçerli olduğu tespit edilen isteklilerden isteneceği ve istekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarının EKAP üzerinden e-imza ile imzalanmak suretiyle gönderileceği düzenlenmektedir.
Aşırı düşük teklif açıklamalarını EKAP üzerinden sunmayan veya sunduğu açıklamaları uygun bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, açıklama kapsamında yüklenen belgelerin bu haliyle değerlendirmeye esas alınacağı ve ihtiyaç duyulması hali hariç bu belgelerin fiziki olarak sunulmasının istenmeyeceği düzenlenmektedir.
Fiziki olarak sunulması istenilen belgeleri verilen makul süre içinde sunmayan veya belgelerin sunuluş şekline aykırı sunan istekliler ile yüklenen belgelerden farklı bir belge sunan isteklilerin tekliflerinin reddedilerek geçici teminatlarının gelir kaydedileceği belirtilmektedir.
EKAP Yönetmeliğinde ihale komisyonu kararının oluşturulması, komisyon üyeleri tarafından e-imza ile imzalanması ve ihale yetkilisinin onayına sunulması işlemlerinin de EKAP üzerinden gerçekleştirileceği düzenlenmektedir. Aynı şekilde, ihale yetkilisinin, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde, e-imza ile imzalamak suretiyle ihale kararını onaylayacağı veya gerekçesini belirtmek suretiyle iptal edeceği belirtilmektedir.
Dolayısıyla ihale komisyonu kararı ve onayına ilişkin tüm işlemler EKAP üzerinden gerçekleştirilecektir.
EKAP Yönetmeliğinin 13. maddesi uyarınca sözleşmeye davet işlemi EKAP üzerinden yapılacak, sözleşme imzalanmadan önce istekli tarafından sunulması gereken belgeler EKAP üzerinden e-imza ile imzalanmak suretiyle gönderilecek ve sözleşme de taraflarca EKAP üzerinden e-imza ile imzalanacaktır.
Sözleşme imzalanmadan önce sunulması gereken belgeler konusunda ise EKAP’tan veya entegrasyonlar aracılığıyla erişilemeyenler istekli tarafından ilgili uygulama yönetmeliğinin belgelerin sunuluş şekline ilişkin hükümleri esas alınarak EKAP’a yüklenecektir. İdarece ihtiyaç duyulması hali hariç, bu belgelerin fiziki olarak sunulması istenmeyecektir. Ancak idare tarafından istenilmesi durumunda fiziki olarak sunulması istenen belgeleri sunmayan veya belgelerin sunuluş şekline aykırı sunan ya da yüklenen belgelerden farklı bir belge sunan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak, geçici teminatı gelir kaydedilecek ve Kanunun 17 nci maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Mevcut uygulamada sözleşme bedeli, fiyat farkı tutarları, hakediş bedelleri, sözleşmenin devri, fesih gibi bilgiler EKAP’a kayıt edilmekte iken, EKAP Yönetmeliğinin 14. maddesinde işlemlerin tamamının EKAP üzerinden gerçekleştirileceği düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa tabi sözleşmelere ilişkin olarak,
a) Yer teslim tutanağının düzenlenmesi/yüklenmesi.
b) Teknik personel bildirimi ve onayı.
c) Revize programlar dâhil iş programı başvuruları ve bunlara ilişkin onaylar.
ç) Alt yüklenici onay başvurusu ve onayı ile alt yüklenici sözleşmesinin yüklenmesi.
d) Proje değişikliği, iş artışı ve iş eksilişi onayları.
e) Süre uzatımı başvuru ve onayları.
f) Mücbir sebep başvuru ve onayları.
g) Rapor ve teknik doküman onay başvurusu ve onayı.
ğ) Yeni birim fiyat ve revize birim fiyat işlemleri.
h) Fiyat farkı hesap işlemleri.
ı) Hakediş başvuruları, hakediş raporlarının düzenlenmesi ve onaylanması, ihtirazi kayıt ve kesin hesap işlemleri.
i) Denetim, ara denetim ve kontrol teşkilatı görevlendirmelerine ilişkin onaylar ile cezalar dâhil yapılacak işlemlere ilişkin belge ve tutanakların düzenlenmesi.
j) Kabul başvuruları, muayene ve kabul komisyonlarının oluşturulması, muayene ve kabul sürecinde yapılacak işlemlere ilişkin belge ve tutanakların düzenlenmesi.
k) Ek kesin teminatların alınması, kesin ve ek kesin teminatların iadesine ilişkin işlemler.
l) Sigorta poliçelerinin yüklenmesi.
m) Sözleşme devir başvuruları ve onayları.
n) Sözleşme fesih ve tasfiye işlemleri.
o) Kurum tarafından belirlenecek diğer işlemler EKAP üzerinden gerçekleştirilecektir.
Bununla beraber, EKAP Yönetmeliğinin Geçici 2. maddesinde gerekli teknik altyapının tamamlanması üzerine Kurum tarafından belirlenerek resmî internet sayfasında duyurulacak tarihe kadar 14. maddenin uygulanmayacağı ve Kamu İhale Kurumunun 14. maddede belirtilen işlemlerin uygulanmaya başlanacağı tarihleri ayrı ayrı belirlemeye yetkili olduğu düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden 14. maddede belirtilen işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirilmesine EKAP Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla başlanmayacağı, uygulama tarihlerinin Kurum tarafından belirleneceği anlaşılmaktadır.
Ayrıca, yine Geçici 2. madde uyarınca, söz konusu bentlerin uygulanmaya başlanacağı tarihe kadar idareler tarafından; ilk sözleşme bedeli, ek sözleşme bedeli, toplam sözleşme bedeli, iş bitim tarihi, kabul tarihi, hesaplanan fiyat farkı tutarları, hakediş ödemelerine esas sözleşme fiyatları ile yapılan iş/hizmet tutarları, mal alımlarında sözleşme fiyatları ile ödenen tutarlar, sözleşme devredilmişse devir bilgileri ile feshedilmiş ise fesih bilgileri EKAP’a kaydedilmeye devam edilecektir.
Özetlemek gerekirse, Yönetmeliğin 14. maddesinde belirtilen işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirilmesi uygulamasına 1 Ağustos 2025 tarihinde başlanmayacak, başlanacağı tarih Kurum tarafından belirlenecek olup, bu tarihe kadar sözleşmeye ilişkin bilgilerin EKAP’a kaydedilmesi uygulamasına mevcut uygulamada olduğu gibi devam edilecektir.
İdareye şikayet ve Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurularının EKAP üzerinden yapılması uygulamasının devreye alınmasının ardından İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğe 2023 yılının Nisan ayında eklenen hüküm ile şikayet ve itirazen şikayet başvurularının EKAP üzerinden e-imza kullanılarak yapılması zorunlu hale gelmiştir. EKAP Yönetmeliğinin 6. maddesinin dokuzuncu fıkrası ile de ihalelere yönelik şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularının EKAP üzerinden yapılacağı düzenlenmiştir.
İstisna kapsamındaki ihalelere ilişkin olarak, ihalelerin EKAP’a kaydedilerek ihale kayıt numarası alınması, ihale üzerinde kalan istekli için yasaklılık teyidi yapılması ve ihale sonucuna ilişkin bilgilerin en geç on beş gün içinde Kuruma bildirilmesi işlemleri halihazırda EKAP üzerinden gerçekleştirilmekteydi. 1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliği ile sayılan işlemlerin EKAP üzerinden yapılmasının zorunlu olduğu düzenlenmiştir.
Bunun dışında EKAP Yönetmeliğinde, istisna kapsamında yapılan ihalelerde; onay belgesi, yaklaşık maliyet, ilan/davet, ihale dokümanının yüklenmesi, fiyat tekliflerinin kaydı, e-teklif, e-eksiltme, teminat, sözleşme işlemleri, bildirim ve tebligatlar ile benzeri hususlara ilişkin işlemlerden Kurumca belirlenenlerin EKAP üzerinden yürütüleceği düzenlenmiştir.
İstisna kapsamındaki ihalelerin elektronik ortamda yapılmasına ilişkin uygulamanın 2025 yılında EKAP’ta devreye alındığı ve idarelerin taktirine bağlı olarak bu işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirilebildiği dikkate alınmalıdır. Konuya ilişkin Kamu İhale Kurumunun duyurusuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
EKAP Yönetmeliğindeki düzenleme doğrultusunda istisna kapsamında yapılan ihalelere yönelik olarak Kamu İhale Kurumu, hangi işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirileceğini belirleyebilecektir.
1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe girecek EKAP Yönetmeliği ile doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlara ilişkin olarak, halihazırda EKAP’ta uygulanmakta olan alımların EKAP’a kaydedilerek Doğrudan Temin Numarası alınması ve alım sonucuna ilişkin bilgilerin en geç alımın yapıldığı ayı takip eden ayın onuncu gününe kadar Kuruma bildirilmesi işlemlerinin zorunlu olduğu düzenlenmiştir.
Ayrıca, doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda; onay belgesi, piyasa fiyat araştırması, ilan/davet, dokümanın (şartname, sözleşme taslağı ve benzeri belgeler) yüklenmesi, fiyat tekliflerinin kaydı, e-teklif, e-eksiltme, teminat, sözleşme işlemleri, bildirim ve tebligatlar ile benzeri hususlara ilişkin işlemlerden Kurumca belirlenenlerin EKAP üzerinden yürütüleceği düzenlenmektedir.
Bununla beraber, 11 Temmuz 2023 tarihli ve 32245 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ” 1 Şubat 2024 itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, Kamu İhale Kurumu tarafından 1 Şubat 2024 itibarıyla doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımların EKAP üzerinden gerçekleştirilmesine imkan sağlayan uygulama devreye alınmıştır. Kamu İhale Kurumunun buna ilişkin duyurusuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir:
Bu doğrultuda doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda İdarenin taktirine bağlı olarak e-teklif vb. uygulamalar halihazırda EKAP üzerinden gerçekleştirilebilecektir. EKAP Yönetmeliğindeki düzenleme uyarınca da doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlara yönelik olarak Kamu İhale Kurumu, hangi işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirileceğini belirleyebilecektir.